fb gp

espa 1.1

  • Δρ. Αναστασία Δήμου
  • Αισθητική Δερματολογία
  • Παιδική Δερματολογία

Θεραπεία ακμής

 

Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία είναι πολύ σημαντικό ο ειδικός δερματολόγος να αξιολογήσει την βαρύτητα του προβλήματος. Σε αρκετές περιπτώσεις είναι αναγκαία η διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου : αιματολογικός έλεγχος, υπέρηχοι προκειμένου να βρεθούν συνοδά νοσήματα ή καταστάσεις που μπορεί να επηρεάζουν ή και να επιβαρύνουν την ακμή.
 
Κατόπιν συνεκτίμησης της κλινικής εικόνας αλλά και του εργαστηριακού ελέγχου υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για την αντιμετώπιση της:

Τοπικές θεραπείες με κρέμες όπως : ισοτρετινοϊνη και τρετινοϊνη , ανταπαλένη , υπεροξείδιο του βενζοϋλιου , αζελαϊκό οξύ.

Συστηματικές θεραπείες , με από του στόματος αντιβιοτικά , σε εξατομικευμένη δοσολογία και διάρκεια της θεραπείας. Τα πιο συνηθισμένα και αποτελεσματικά αντιβιοτικά αυτής της κατηγορίας είναι οι τετρακυκλίνες.

Σε αρκετές περιπτώσεις , ιδιαίτερα σε εκείνες όπου η ακμή συνδυάζεται με αυξημένη τριχοφυϊα χρησιμοποιούνται και αντισυλληπτικά χάπια που βοηθούν στην ρύθμιση του κύκλου.

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ακμή η οποία οφείλεται σε υπερέκκριση ανδρογόνων . Στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαία η συνδυαστική θεραπεία με αντιανδρογόνα και αντισυλληπτικά.

Η ισοτρετινοϊνη λαμβάνεται από το στόμα για διάστημα 6-8 μήνες με τακτικό εργαστηριακό έλεγχο (κυρίως στα λιπίδια- χοληστερόλη- τρανσαμινάσες  ) , προσεκτική  διατροφή για το διάστημα που διαρκεί η θεραπεία και ιδιαίτερη επισήμανση στις γυναίκες για απαγόρευση της εγκυμοσύνης μέχρι και 2 μήνες μετά την διακοπή του φαρμάκου . Δεν ισχύει το ίδιο για τους άρρενες ασθενείς.

Σημαντική βοήθεια εκτός από τις τοπικές ή συστηματικές θεραπείες  παρέχουν : ο καθαρισμός του προσώπου, τα χημικά δερματολογικά peelings καθώς και η θεραπεία με το laser.